

**Venue**: Embassy Suites by Hilton St Augustine Beach Oceanfront Resort 300 A1A Beach Boulevard St Augustine, Florida 32080 USA +1-904-461-9004

# **Program of The Resilient Health Care Society Summer Meeting 2023**

### 07:30 - 08:30 Registration at Blue Heron Room

#### Tuesday 23 May – Day 1 Theme: Key RHC initiatives (RiH project, CARE model, methods/research)

(Moderator)

		(Noderator)	<u> </u>		
08:30 - 09:00	30 min	Welcome and introductions Mary Patterson and ExCom members			
09:00 - 10:00	60 min	Session 1 Resilience Engineering and Safety II - Current State and How We Got here. Jeffrey Braithwaite, Mary Patterson, Robyn Clay-Williams, Siri Wiig, Kazue Nakajima, Axel Ros.			
10:00 - 10:30		Coffee break			
10:30 - 12:00	90 min	Session 2 (Siri Wiig)			
	S2-1	Horsley C. The Limits of Resilience: adaptive coping and structural constraint.			
	S2-2	Guise V, et al. Principles for patient and stakeholder involvement in resilience in healthcare			
	O'Hara J, et al. A framework for conceiving and organising the work undertaken by patie and families to co-create safety: The Safety Work and Safety Capital (SWaSC) Model.	nts			
12:00 - 13:00		Lunch			
13:00 - 14:30	90 min	Session 3 (Axel Ros)	)		
	S3-1	Nakajima K, et al. A methodological approach to identify measures for mitigating performance adjustments causing a systemic problem.			
	S3-2	Austin E, et al. Capacities for resilience in the Emergency Department: Viewing a complet system model through a conceptual framework.	х		
	S3-3	Chuang S, et al. Using the Covid-19 events to explore the mutual effects between system resilience and individual resilience in surgical services.			
14:30 - 15:00		Coffee break			
15:00 - 16:30	90 min	Session 4 (Carl Horsley	()		
	S4-1	Abe T. Enablers for synthesizing resilience performance in different types of medical teams in Japanese university hospitals.			
	S4-2	Fagerdal B, et al. Health system factors' influence on teams' adaptive capacity – a case study in two Norwegian hospitals.			
	S4-3	<b>Clay-Williams R, et al.</b> Understanding misalignments and adaptations in the hospital Emergency Department, and their contribution to resilient performance.			

#### 18:30 - Dinner at the Salt Life Restaurant (directly across the street from the hotel)

#### Wednesday 24 May – Day 2 Theme: New perspectives (students, new participants)

(Moderator)

		(Moderator)
08:30 - 09:30	60 min	Session 5 (Takeru Abe)
	S5-1	Ransolin N, et al. Built environment knowledge for resilient performance in the connecting areas of a surgical unit.
	S5-2	Tsandila-Kalakou F, et al. Resilience factors contributing to healthcare professionals' adaptive capacity with hospital standardization: A scoping review.
09:30 - 10:00		Coffee break
10:00 - 11:30	90 min	Session 6 (Ellen Deutsch)
	S6-1	Akerjordet K, et al. Reaching toward resilient leadership.
	S6-2	Safi M, et al. The application of Resilience Assessment Grid: A managerial tool?
	S6-3	Seljemo C, et al. The role of local context for manager's experiences and strategies when adapting to the COVID-19 pandemic in Norwegian homecare services. A-multiple case study.
11:30 - 12:30		Lunch
12:30 - 14:00	90 min	Session 7 (Kazue Nakajima)
	S7-1	Erga C, et al. What does sensemaking has to offer to the field of resilient health care?
	S7-2	Askeland S, et al. Service providers' adaptations to ensure coordinated and family-centered care for children with cerebral palsy.
	S7-3	Øyri S, et al. Stakeholder involvement in internal and external inspection of adverse event- a multi-level study of hospitals and regulatory inspection bodies in Norway.
14:00 - 14:30		Short break
14:30 - 14:45	15 min	Session 8 - Posters (3 min each) (Mary Patterson)
	S8-1	Haase Juhl M, et al. Increasing resilience in primary care? Co-creating knowledge to improve medication safety in nursing homes based on perceptions of patient safety culture at the frontline.
	S8-2	Ellis L, et al. Resilient Health Care research during COVID-19: A scoping review of study methods, tools, and factors that develop resilience.
	S8-3	Lofquist E. Measuring the effects of leadership interactions on resilient behaviors mediated by psychological safety in patient care.
14:45 - 15:15		Coffee break
15:15 - 16:30	75 min	Session 9 Remembering Robert Wears (Jeffrey Braithwaite)

## 18:00 - Dinner at the hotel on the Anastasia/Coquina Terrace

Thursday 25 May – Day 3 Theme: translating into practice (clinical, training)

_	-		(Moderator)	
08:30 - 10:00	90 min	Session 10	(Siri Wiig)	
	S10-1	<b>Baxter R, et al.</b> Translation of RHC theory into practice; further findings from study first presented at RHC2022.	om an empirical	
	S10-2	Har aldseid-Driftland C, et al. Learning does not just happen. Establishing learning principles for tools helping to translate resilience into practice, based on a participatory approach.		
	S10-3	Lyng HB, et al. Healthcare personnel's use of boundary objects when trans into practise.	slating resilience	
10:00 - 10:30		Coffee break		
10:30 - 12:00	90 min	Session 11	(Axel Ros)	
	S11-1	Patterson M, et al. Debriefing using Safety II Principles.		
	S11-2	Liao F, et al. Engineering windows to resilient performance in holistic care training.		
	S11-3	Liao AH, et al. Improving Surgical Nurses' Retention Rate using a System-Based Individual Resilience Model at a University Hospital.		
12:00 - 13:00		Lunch		
13:00 - 14:30	90 min	Session 12 (Ka	izue Nakajima)	
	S12-1	Takizawa M, et al. Designing medication prescription alerts management system to reduce alert fatigue.		
	S12-2	<b>Carrigan A, et al.</b> Twenty-one years and still going strong: a case study of t sustainability of a Type 1 Diabetes transition program.	he resilience and	
	S12-3	Weggelaar M, et al. Met Verve Nurses in the Lead for Patient Safety.		
14:30 - 15:00		Coffee break		
15:00 - 17:00	120 min	Session 13(Jeffrey Braithwaite and RobynWhat have we heard and what have we learned (incl. coffee break)Discussion	Clay-Williams)	

#### 18:30 - Dinner at the Columbia. 98 St George St, St. Augustine, FL 32084

Dinner: meet in hotel lobby at 6 pm for shuttle to Columbia Restaurant, Downtown St. Augustine. This is at short Lyft or Uber ride if you prefer to go into town early or stay after dinner.